NARZĘDZIA – Zwrot narzędzia

Zmodyfikowano dnia śr, 12 Sie o 7:35 RANO

Cel instrukcji


Funkcja Zwrot narzędzia służy do zarejestrowania zwrotu narzędzia, które zostało wcześniej wydane pracownikowi.


Po wykonaniu zwrotu narzędzie ponownie staje się dostępne i nie jest już przypisane do dotychczasowego posiadacza. Informacja o zwrocie zostaje również zapisana w historii narzędzia. 


Uwaga !: Zakres dostępnych funkcji może różnić się w zależności od konfiguracji systemu oraz uprawnień użytkownika. Opis ma charakter poglądowy i został przygotowany na 

podstawie wersji demonstracyjnej.


Zwrot narzędzia z poziomu głównego ekranu


Na głównym ekranie modułu Narzędzia dostępny jest kafelek Wydaj i zwróć.


Aby zarejestrować zwrot:

  1. Przejdź do modułu Narzędzia.

  2. W prawym górnym rogu wybierz kafelek Wydaj i zwróć.

  3. Wybierz narzędzie, które ma zostać zwrócone.

  4. Wskaż operację Zwrot. (funkcja jest dostępna gdy narzędzie zostało wcześniej wydane)



  1. Uzupełnij dostępne informacje, jeżeli system ich wymaga.

  2. Kliknij Zwróć narzędzie. 


Po zatwierdzeniu narzędzie zostanie oznaczone jako dostępne.


Zwrot narzędzia z poziomu jego karty


Zwrot można również wykonać bezpośrednio z karty narzędzia.

  1. Otwórz moduł Narzędzia.

  2. Odszukaj narzędzie, które jest aktualnie wydane.

  3. Kliknij jego nazwę, aby otworzyć kartę narzędzia.

  4. Jeżeli narzędzie jest wydane, w prawym górnym rogu będzie dostępny kafelek Zwróć.



  1. Kliknij Zwróć.

  2. Uzupełnij dostępne informacje, jeżeli są wymagane.

  3. Kliknij Zwróć narzędzie. 


Po wykonaniu zwrotu narzędzie ponownie będzie dostępne do wydania.


Status narzędzia a dostępne działanie

System uzależnia dostępne działanie od aktualnego statusu narzędzia:

Status narzędzia


Dostępne: -> Wydaj

Wydane: -> Zwróć


Dzięki temu na karcie narzędzia widoczna jest funkcja odpowiadająca jego aktualnemu statusowi.


Co dzieje się po zwrocie?


Po zarejestrowaniu zwrotu:

  • narzędzie przestaje być przypisane do dotychczasowego posiadacza,

  • jego status zmienia się na dostępne,

  • na karcie narzędzia pojawia się możliwość ponownego Wydania,

  • informacja o wykonanym zwrocie zostaje zapisana w historii narzędzia. 


Dzięki temu można później prześledzić, kiedy narzędzie zostało wydane, komu je przekazano oraz kiedy zostało zwrócone.


Warto wiedzieć


Zwrot jest możliwy dla narzędzia, które jest aktualnie wydane.


Jeżeli narzędzie jest już dostępne, na jego karcie nie będzie kafelka Zwróć – dostępna będzie funkcja Wydaj.


Powiązane instrukcje


NARZĘDZIA

NARZĘDZIA – Dodawanie narzędzia

NARZĘDZIA – Edycja narzędzia

NARZĘDZIA – Wydanie narzędzia

NARZĘDZIA – Historia narzędzia

NARZĘDZIA – Archiwizacja narzędzia

NARZĘDZIA – Etykieta narzędzia


Czy ten artykuł był pomocny?

To wspaniale!

Dziękujemy za opinię

Przepraszamy, że nie udało nam się pomóc!

Dziękujemy za opinię

Daj nam znać, jak możemy ulepszyć ten artykuł!

Wybierz co najmniej jeden powód

Wysłano opinię

Doceniamy Twój wysiłek i postaramy się naprawić artykuł