PRACOWNICY – Blokowanie i Archiwizacja pracownika

Zmodyfikowano dnia pt, 24 Lip o 8:02 PO POŁUDNIU

Cel instrukcji


W tej instrukcji dowiesz się, jak zablokować konto pracownika lub archiwizować je w systemie Edelo oraz kiedy należy skorzystać z każdej z tych funkcji.


Kiedy skorzystać z tej instrukcji?


Skorzystaj z niej, jeżeli:

  • chcesz czasowo zablokować dostęp pracownika do systemu,

  • pracownik zakończył współpracę z firmą,

  • konto nie powinno być już aktywnie wykorzystywane,

  • chcesz poznać różnicę pomiędzy blokadą a archiwizacją konta.


Blokowanie konta


Kiedy stosować blokadę?


Blokada konta jest rozwiązaniem tymczasowym. Użytkownik nie może zalogować się do systemu, jednak jego konto pozostaje aktywne i w każdej chwili może zostać odblokowane.


Blokadę warto zastosować, gdy:

  • pracownik jest czasowo nieobecny,

  • istnieje potrzeba chwilowego zablokowania dostępu,

  • konto wymaga zabezpieczenia.


Krok 1 – Otwórz kartę pracownika


Przejdź do Pracownicy i otwórz kartę wybranego użytkownika.




Krok 2 – Zablokuj konto


W zakładce System znajduje się informacja o statusie konta (Zablokowany) wraz z ikoną kłódki.

Kliknij ikonę kłódki, aby zablokować konto pracownika.



Efekt ✅


Po zablokowaniu użytkownik nie będzie mógł zalogować się do systemu do momentu odblokowania konta przez administratora.


Archiwizacja pracownika


Kiedy stosować archiwizację?


Archiwizacja służy do wyłączenia konta z codziennego użytkowania, najczęściej po zakończeniu współpracy z pracownikiem.


Krok 1 – Otwórz kartę pracownika

Przejdź do Pracownicy i otwórz kartę wybranego użytkownika.


Krok 2 – Kliknij przycisk Archiwizuj

W prawym górnym rogu karty pracownika kliknij przycisk Archiwizuj.


Krok 3 – Potwierdź operację


Jeżeli system wyświetli komunikat z prośbą o potwierdzenie, zaakceptuj archiwizację.


Efekt


Po archiwizacji konto przestanie być aktywne, a pracownik nie będzie mógł korzystać z systemu. Dane oraz historia pracy pozostaną zachowane.


Blokada czy archiwizacja?


Funkcja

Kiedy używać?

Blokada konta

Gdy chcesz tymczasowo uniemożliwić logowanie do systemu. Konto można później odblokować.

Archiwizacja

Gdy pracownik zakończył współpracę i konto nie będzie już używane na co dzień. Dane historyczne pozostają zachowane.



Warto wiedzieć


Jeżeli nie masz pewności, którą opcję wybrać:

Blokada – rozwiązanie tymczasowe.

Archiwizacja – rozwiązanie długoterminowe, stosowane po zakończeniu pracy użytkownika.

Czy ten artykuł był pomocny?

To wspaniale!

Dziękujemy za opinię

Przepraszamy, że nie udało nam się pomóc!

Dziękujemy za opinię

Daj nam znać, jak możemy ulepszyć ten artykuł!

Wybierz co najmniej jeden powód

Wysłano opinię

Doceniamy Twój wysiłek i postaramy się naprawić artykuł